Binnen de dynamische driehoek tussen school, kind en ouders speelt de school een essentiële rol in de ontwikkeling van (hoog)begaafde kinderen.
Een gezonde en gelukkige groei van hoogbegaafde leerlingen kan alleen ontstaan als onderwijsprofessionals beschikken over actuele kennis en inzicht in (hoog)begaafdheid. Het loslaten van hardnekkige vooroordelen is daarbij cruciaal.
Hoewel de aandacht voor hoogbegaafdheid in het onderwijs de afgelopen jaren is toegenomen, zien we dat het aanbod en de expertise niet overal voldoende aansluiten bij de behoeften van deze leerlingen. Een goede begeleiding vraagt om specifieke kennis én een bewuste aanpak binnen de reguliere klas.
Veel (hoog)begaafde leerlingen krijgen nog steeds niet de juiste ondersteuning. Zij worden vaak verkeerd begrepen, bijvoorbeeld door verwarring met gedragsproblemen of diagnoses zoals ADHD. Dit kan leiden tot onderpresteren, verlies van zelfvertrouwen en zelfs psychische klachten.
Mijn expertisegebieden in het onderwijs:
Signaleren van (hoog)begaafdheid in diverse contexten
Onderpresteren bij (hoog)begaafde leerlingen
Growth mindset en fixed mindset bij (hoog)begaafden
Executieve vaardigheden versterken (zoals plannen, organiseren en emotieregulatie)
Compacten en verrijken van het lesaanbod
Begeleiden van biculturele (hoog)begaafde leerlingen
Door vroegtijdige signalering, een aangepast onderwijsaanbod en passende begeleiding kunnen scholen bijdragen aan een positieve schoolcarrière én het welzijn van hoogbegaafde kinderen.